nzyang Főadmin
Hozzászólások száma : 2687 Join date : 2020. Jan. 06. Tartózkodási hely : Álomvilág
| Tárgy: Óbecse községétől Zenta város polgáraihoz, 1848. június 9-én. 2021-03-27, 09:19 | |
| Majláth BélaÓbecse községétől Zenta város polgáraihoz, 1848. június 9-én. Felettünk a vész napról-napra, perczről-perczre aggasztóbban tornyosodik. Ezen súlyos helyzetünkről önök már báró Jovits tábornok úr által, és nemzet őrseregi főparancsnok úr rendeléséből Haill Miksa úr által, - későbben pediglen megyénk kormányzója Knézy Antal első alispán úr által is értesittetvén, egyszersmind arra felszólitattak, hogy hazafiságos segedelmökkel védelmünkre készülni sziveskedjenek. Azon zendülő csapat, mely a csajkások kerületében mintegy ötezer egyénből alakultnak és nyolc ágyuval felfegyverzettnek lenni hitelesen állitattik, napról-napra szaporodik és több rendü tudósitások szerint Ó-Becsére szándékozik ütni. – Nagy vigasztalásunkra szolgál azon hazafiságos készségük, melynél fogva küldöttjeik által segélykezeket mentségünkre ajánlják. Minthogy tehát a veszély bizonyos, a kitörés percét pedig nagyobb erő nélkül csak végromlásunkul várhatnók be, de ezenfelül az itten tanyázó sor katonaságnak főparancsnoka Pongrácz, alezredes úr is, az itteni őrsereg kapitányának megkeresésére ezer fegyveres emberből álló segély rögtön, nagyobb erőt pedig legalább 4000 re menőt minden esetre Ó Becsére mentől közelebb szállittatni javallaná: ennélfogva báró Jóvits főparancsnok úr távollétében szorult kebellel, de hazafiaságukba bizakodva megkérni sietünk tisztelt polgártársainkat, hogy haladék nélkül, az ezer számra terjedő nemzeti őrséget Ó-Becsére , ha lehet még holnap délig, a többi erőt pedig minél előbb Petrovaszellára, Moholyra és Adára is felosztva szállitani sziveskedjenek. Ahol résztvevő kebelre és testvéri rokonszenvre talál a szorult honfi, ott bátran kiálthatja: Éljen a haza! éljen a király! éljen a szabadság, egyenlőség és testvériség! Kelt Ó Becsén, jun 9 én 1848. őszinte polgártársai (számos aláirás következik.) Képillusztráció: Egy, 1858-ban Óbecsén kiállitott személyi igazolvány Riemer László Bácsföldvári lakos részére, ki született 1797-ben. ____ | |
|