nzyang Főadmin
Hozzászólások száma : 2687 Join date : 2020. Jan. 06. Tartózkodási hely : Álomvilág
| Tárgy: Knézy Antal alispán, az Új-Verbászi táborbizottmány elnökének Szabadka város tanácsához írt kérelme, 1848. augusztus 25-én. 2021-03-17, 19:32 | |
| Majláth BélaKnézy Antal alispán, az Új-Verbászi táborbizottmány elnökének Szabadka város tanácsához írt kérelme, 1848. augusztus 25-én.
„Nemes tanács. Királyi biztos Szentkirályi Móric urnak rendelése következtében az eddig itt a verbászi táborban tanyázó Jász kun 1975 főből álló sereg hat gyalogszázadja a 489 főből álló s mind öszve 499 lóval ellátott három lovas századja folyó év augusztus 29-én hajnalban Uj-Verbászról az nap Topolyáig augusztus 30 án Szabadkára s onnan részint Dorozsma részint Halas felé hazájába vissza indulni rendeltetett. Minek folytában megkérem a nemes tanácsot, hogy minden század alá a szükséges 12 és így öszvesen 108 kocsit augusztus 30 án délre készen tartani, ugy az öszves 2500 főnyi Jász kun sereg élelmezését fedező kenyér részleteket valamint 499 zab s szénának partitionális öszvegbe leendő betudása mellett szintén kiszolgáltatását elrendelje. Kelt Uj-Verbászon augusztus 25. 1848 Knézy alispán." (Képillusztráció: Az Újverbászi községháza) ____ | |
|