Szemlátomás-áthallás Művészete
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Szemlátomás-áthallás Művészete

Szeretettel üdvözlünk!

KezdőlapKezdőlap  PortalPortal  TaglistaTaglista  Legutóbbi képekLegutóbbi képek  Gy.I.K.Gy.I.K.  KeresésKeresés  CsoportokCsoportok  CalendarCalendar  RegisztrációRegisztráció  Belépés  

Josic Julien megjelent könyvei

Go down 
SzerzőÜzenet
Admin
Főadmin
Főadmin
Admin

Hozzászólások száma : 51

Josic Julien megjelent könyvei Empty
TémanyitásTárgy: Josic Julien megjelent könyvei   Josic Julien megjelent könyvei Empty2020-01-08, 19:40

Hozzászólás - Szerző: Josic Julien Dátum: 2008.01.15. 21:29
(Megjelent: Katonai Témák Baráti Köre - Josic Julien fóruma)

Az Idegenlégiós

Josic Julien megjelent könyvei Josic_10

Önéletrajzi regény, 322 oldal

Kiadva: Országút kiadó, 2005 Budapest

Josic Julient 1972-ben még Juhász Józsefnek hívták, és az akkori Jugoszlávia egyik színmagyar falujából, Ómoravicából utazott Párizsba, hogy megkeresse a fehérsapkások toborzóirodáját. Mint mindenkinek, neki is alapos oka volt rá, hogy belépjen ebbe a hírhedten híres hadseregbe, és miként előtte oly sokan, ő is hamar szembesült azzal a ténnyel, hogy a Légió valósága nem egészen olyan, mint amilyennek a kaszárnyán kívülről látszik.

De Josic Julien bőrébe bújva eljuthatott gyerekkori álmai színterére, Afrikába. Itt aztán megtapasztalta mindazt, amit egy hivatásos katona megélhet: harcolt, megsebesült, embert ölt, és találkozott élete első nagy szerelmével. A legjobb tudása szerint próbált helytállni, mint Légiós, és nemcsak komolyan vette, hanem el is hitte a Légió romantikájáról szőtt mítoszokat. Ez a könyv egy olyan ember élménybeszámolója, akit a Légiós csőlátás szellemében neveltek. Az életével játszott hazárdjátékot, kalandról kalandra emelve a tétet.

" A kapun belül álljt, majd pihenjt vezényeltek. Mondani sem kell, rögtön lehajigáltuk a fölszerelésünket és lerogytunk a földre. Pár perc múlva, amikor az izmaink már kezdtek kihűlni, és a legkisebb mozdulatra is görcsös fájdalom nyilallt belénk, hirtelen előttünk termett egy csupa izom őrmester és ordibálni kezdett.

- Azt akarja az állatja, hogy másszunk föl - súgta Boric bágyadtan, és arra a lépcsőre mutatott, ami a tér legtávolabbi pontján egy boltíves bejáratból a fölső bástyára vezetett.

Nem mozdult senki.

Erre az őrmester odalépett a falhoz, és fölvett valamit a földről. Egy fészkéből kihullott, döglött madárfióka volt. Visszajött hozzánk, és a dögöt kezében tartva azt sziszegte:

- Így fogom leharapni a fejeteket!

Azzal leharapta a döglött madár fejét, és odaköpte a lábunk elé!

Francia tudás ide vagy oda, úgy pattogtunk föl, mint az odavágott gumilabdák, és egymást leverve lábról porzottunk föl a lépcsőkön. Ez a produkció azt eredményezte, hogy attól a pillanattól ellenkezés és vonakodás nélkül teljesítettünk minden parancsot. "

" Az akciófilmek hamis állítása szerint a mesterlövész nagy távolságból lő célba, néha ezer méternél is messzebbről. Igen, erre is képes, de ennél a távolságnál már nagy a valószínűsége annak, hogy nem, vagy nem jó helyen találja el a célpontot. A jó mesterlövész mindig arra törekszik, hogy a lövés sikerének érdekében minél jobban megközelítse a célt.

Lényeges különbség van tehát a mesterlövész és az orvlövész között. Ez utóbbi össze-vissza lövöldözik, a másik pedig - akárhol legyen is - lehetőleg egyetlen lövéssel, egy konkrét feladat elvégzésére összpontosít. Egyik kiképzőnk úgy magyarázta a kettő közötti különbséget, mintha egy kocsmai énekest hasonlítanánk össze az operaénekessel. Lehet, hogy ez túlzás, de azért van benne némi igazság. "

Josic Julien
a Láthatatlan

Vissza az elejére Go down
https://echo.forumotion.me
Admin
Főadmin
Főadmin
Admin

TémanyitásTárgy: Re: Josic Julien megjelent könyvei   Josic Julien megjelent könyvei Empty2020-01-08, 20:05

Hozzászólás - Szerző: Josic Julien Dátum: 2008.01.15. 21:37

Josic Julien megjelent könyvei A_horv10

Önéletrajzi regény, 320 oldal

Kiadva: Árész Kft. 2006 Szeged

A regény a HOS (Horvát Felszabadítő Erők), és a több, mint 320 Vinkovciban elesett védő, és 3400-3500 sebesült emlékére íródott, kiknek a pontos számát máig sem tudjuk.

A HOS egységei az egész volt Jugoszlávia területén élő népekből állt össze, sőt, voltak közöttük külföldi önkéntesek, még Idegenlégósok is. A felszabadító háborúban, támadásban mindig elöl, a védekezésben hátul jártak. Minden parancsnok szívesen látta volna őket a katonái között. Ahol a HOS megjelent, ott az ellenség nem volt biztonságban.
Senki sem vonhatja kétségbe háborús érdemeiket, hőstetteiket és bátorságukat. Ennek ellenére egy emlékiratban sem említik az ő nevüket, amit katonai elemzők és tábornokok írtak a horvát felszabadító harcokról. Jelvényeiket mára törölték a hivatalos horvát katonai jelvénytárból! Pedig a közülük megsebesültek és elesettek is a következő mondattal ajkaikon indultak harcba: "A HAZÁÉRT FELKÉSZÜLVE!"

"Minden születés véres, még egy új ország születése is. Mindig kihívás volt a gyengébbek és az igazság oldalán harcba szállni. Szerettem a kihívásokat és az igazságot. Ezért mentem el 1991. júniusában a horvát tengerpartra, hogy csatlakozzam azokhoz, akik egy új hazáért és az igazságért fogtak fegyvert. Nagy kihívás volt ez, mert ha 1992. január 15-én nem ismerik el Horvátországot szabad, független, önálló államnak, mi mind terroristáknak lettünk volna nyilvánítva. Ebben a könyvben kalandjaimat, véleményemet és tapasztalataimat írom meg erről az időszakról, azokért az önkéntes ismeretlenekért, akik részt vettek ebben a pokolban."

"Ha katona lettem, lebegjen Hazám, mint zászló felettem!"

Admin
Főadmin
Főadmin
Admin

TémanyitásTárgy: Re: Josic Julien megjelent könyvei   Josic Julien megjelent könyvei Empty2020-01-08, 20:08

Hozzászólás - Szerző: Josic Julien Dátum: 2008.01.15. 21:45

Josic Julien megjelent könyvei Elzog_10

Önéletrajzi regény, 307 oldal

Kiadva: Árész Kft., Szeged 2006

Miért van szükség katonákra és mi az ő feladatuk?
Teszik fel gyakran a kérdést.
Mit gondol a kedves olvasó?
Milyen érzés parancsnokként harcba vezetni katonáit? Felelni több tíz, ezer ember, vagy egy egész ország népéért? Kérem, ezt ne válaszolják: "Ha a katonák nem volnának, háborúk sem lennének!"
Ez utópia!
Ugyanis mindig is voltak és lesznek betegesen karrierista politikusok és hadvezérek, akik nemzeti, politikai, anyagi vagy vallási okok leple alatt háborút indítanak!
Ellenük pedig szükség van katonákra, hogy harcoljanak és megvédjék hazájukat, népüket, szövetségeseiket.
A katonáknak azért kell harcolniuk - bármilyen furcsán hangzik is: HOGY NE LEGYEN HÁBORÚ!!!

"A harmadik kődarab telibe találta a fészket. Az kifordult és láttam, ahogy a két hófehér tojás aláhullik. Mint egy lassított filmen, úgy estek, majd nekiütődtek a fűzfa goromba törzsű kérgének... kettétörtek.
Kisgerlék voltak benne.
Pár nappal kikelés előtt.
Elébem hullottak a harsogó zöld fűre...
Megdöbbenve néztem őket, ahogy nyakukat nyújtogatják és tehetetlenül vonaglanak.
Egyikőjük köldökzsinórján a tojás sárgájának egy darabja rajta volt még. Álltam és patakokban folytak könnyeim...
Lassa távolodott a kép... ott térdeltem majd harmincöt évvel később a havas úton, a messze távolban. Körülöttem halottak és sebesültek...

Ez vagyok én!

Nem tanultam a nyolcéves gyerektől... Éreztem az arcomon a patakokban végig folyó könnyeim keserű ízét...
Ez volt életem legutolsó és legkegyetlenebb harca, amit ugyan megnyertünk, de én vesztettem.

ELÉG VOLT!!!"

"Sivatagban a vizet, háborúban a katonát tanuljuk meg értékelni."
Ajánlott tartalom

TémanyitásTárgy: Re: Josic Julien megjelent könyvei   Josic Julien megjelent könyvei Empty

Josic Julien megjelent könyvei
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal
 Similar topics
-
» Josic Julien prózák
» Josic Julien: Névtelen haikuk
» Josic Julien: Véres könnyek - Részletek a meg nem jelent könyvéből
» Megjelent könyvek

Engedélyek ebben a fórumban:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Szemlátomás-áthallás Művészete :: EMLÉKFÓRUMOK :: JOSIC JULIEN (A LÉGIÓS) EMLÉKFÓRUM-
Ugrás: